A KITCHEN THAT WORKS LLC
SPECIALIZING IN KITCHEN & BATH DESIGN AND CONSTRUCTION

Creative Reflections

The client's French Country style historic home was originally constructed in 1907 and has been in the family for three generations. The exterior walls are solid panels, and the floor joists are toe nailed rather than hung. Most of the walls were lath and paster while others, most likely constructed in the 1950's were 1/4" Masonite with 2"x4" studs on the flat. The holes and in the floorboards and the abandoned lead pipes in the crawl space leads one to believe that the bathroom was originally one room housing a toilet and a sink and was later remodeled to include a shower. A Kitchen That Works LLC was called in by the baby boomer grandkids of the original builder of the house to update the finishes and address additional issues such as poor lighting, low water pressure, awkward storage, and the fact that the room could be uncomfortably cold. The homeowners requested a period specific theme with modern amenities.

To successfully remodel the bathroom, the entire floor structure had to be rebuilt and the room fully rewired and plumbed. The solid panel exterior walls required all plumbing and wiring to be run up through the floor or in interior walls and the wall between the shower/toilet room and the vanity room had to be rebuilt to house code compliant electrical and plumbing components as well as a new pocket door.

An item of note is the creative bathroom mirror design and installation. Due to the style of wall construction combined with the location of the windows with interior shutters, neither a wall mounted mirror or lights could be utilized behind the sink or on either side of the vanity. To facilitate grooming, a custom designed, and fabricated mirror was built with stock cabinet components in a finish to match the project cabinetry. LED tape lights, embedded in silicone, were sandwiched between the mirror frame and the mirror glass providing complete illumination of one's face while grooming. The power cord for the LED lights is laced through the weight rated chain and ceiling hook that allow the mirror to hang from the ceiling, into the roof space, and connect to a low voltage power source. A dimmer switch was added for mood lighting. The decorative hardware was carefully selected to compliment the period plumbing fixtures. To round out the project, ample accessible storage replaced the original awkward storage.

The new bathroom is a breath of fresh air and safe too!

  • AKTW

    After

  • AKTW

    After

  • AKTW

    Before

  • AKTW

    After

  • AKTW

    After

  • AKTW

    Before

  • AKTW

    After

  • AKTW

    Before

  • AKTW

    After

  • AKTW

    Before

  • AKTW

    After

  • AKTW

    Before

  • AKTW

    After

  • AKTW

    Before

  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW
  • AKTW